"Ndryshimet Klimatike - Njė fat i pashmangshėm" Forum i hapur nga Dr. Merih Kerestecioğlu

May 28th, 2015

"Ndryshimet Klimatike - Njė fat i pashmangshėm" Forum i hapur nga Dr. Merih Kerestecioğlu

Dr. Kerestecioğlu ishte i ftuar nga Departamenti i Inxhinierisë së Ndërtimit si i ftuar duke dhënë një mësim në temën e ndryshimeve klimatike: "Ndryshimet Klimatike - Një fat i pashmangshëm"

Dr. Kerestecioğlu është një Inxhinier Kimik i diplomuar nga Universiteti "Middle East Technical University" me një nivel MS në Inxhinierinë e Mjedisit në Universitetin e Bosforit. Ai ka marrë doktoraturën nga Universiteti “Istanbul Technical University” në menaxhimin e mjedisit. Pas diplomimit ai ka punuar si konsulent profesional në menaxhimin e ujërave të zeza dhe të mbeturinave. Ai ka drejtuar disa kompani kryesore turke tilla si Sistemit Planlama, United International Consultants (UBM) dhe COWI.

Përveç karrierës së tij profesionale Z. Kerestecioglu ka ligjëruar për Inxhinieri Dizajni të Mjedisit në Departamentin e Inxhinierisë së Mjedisit në Universitetin “ Middle East Technical University” për 15 vjet, krahas aktiviteteve të tij akademike në disa universitete në Tajlandë.

Ai është autor i disa publikimeve, tre libra dhe zotëron një patentë për trajtimin e ujërave të zeza.

Ai ka punuar si një anëtar ekzekutiv në Komitetin e Mjedisit të Federatës Ndërkombëtare të Inxhinierëve (FIDIC-ut) dhe në Komitetin e Zhvillim të Qëndrueshëm të Federatës Evropiane të Shoqatave (EFCA).

Aktualisht, ai është drejtor i "COWI Consult - Danimarkë", bashkë-menaxher "mundesi projekti infrastrukturor-4" në " kornizën e investimeve perëndimore të Ballkanit", një iniciativë e Komisionit Evropian për të ndihmuar vendet e Ballkanit Perëndimor, duke përfshirë Shqipërinë për anëtarësim në fondet e investimit.

Në mësimin e tij, ai paraqiti rezultatet në shkallë të madhe të IPCC (Paneli Ndërqeveritar mbi Ndryshimet Klimatike) studime mbi ngrohjen globale. Ai ekspozoi nje ide të qartë për gjendjen aktuale të njohurive shkencore përkatëse për ndryshimin e klimës.

Duke paraqitur një shumëllojshmëri informacionesh në menyre grafike, në tabela dhe foto, ai bëri një shfaqje të gjerë se si ka ndryshuar klima e tokës dhe si po ndryshon me kalimin e kohës. Gjatë gjithë historisë së tokës, ka pasur periudha të akullnajave ndjekur nga tendenca ngrohjeje në të cilën akullnajat u tërhoqën drejt lartësi më të mëdha.

Ai theksoi se ngrohja e sistemit të klimës është e qartë, dhe që nga viti 1950, shumë prej ndryshimeve të vëzhguara janë të pa dëgjuara gjatë dekadave. Atmosfera dhe oqeanet kanë ngrohur, sasia e dëborës dhe akullit janë zvogëluar, niveli i detit është rritur, dhe përqendrimet e gazeve serë janë rritur.

Pjesa më e madhe e rritjes të vërejtur në temperatura mesatare globale që nga mesi i shekullit të 20-të është shumë e mundshme për shkak të rritjes së vërejtur në përqëndrimet e GHG-ve antropogjene. Është e mundur që ka pasur ngrohje të rëndësishme antropogjene mbi 50 vitet e fundit mesatarisht mbi çdo kontinent.

Përqendrimet atmosferike globale të CO2, metani (CH4) dhe azotit (N2O) janë rritur dukshëm si rezultat i aktiviteteve njerëzore dhe tani i tejkalojnë vlerat e para-industriale të përcaktuara nga bërthamat e akujve që përfshin mijëra vjet. Ngrohja antropogjene gjatë tre dekadave të fundit ka pasur një ndikim të dukshëm në shkallë globale për ndryshimet e vërejtura në shumë sisteme fizike dhe biologjike.

Aktualisht, edukimi i ndryshimeve klimatike është ende i vogël në kërkime si dhe në praktikë. Kjo temë është një çështje e re për gjuhën shqipe dhe edukimin për parandalimin dhe masat për të ulur efektin e ngrohjes globale ka një rëndësi të madhe. Në këtë kontekst, publiku ishte shumë i interesuar në fjalën e tij dhe në faktet e paraqitura.