Universiteti Epoka mbyll me sukses punimet pėr Konferencėn e Dytė Ndėrkombėtare Ballkanike mbi Sfidat e Inxhinierisė sė Ndėrtimit

May 27th, 2013

Mbi 200 delegatë morën pjesë në këtë ngjarje nga 20 vende të ndryshme të rajonit dhe më gjerë. Konferenca përfshinte prezantime që mbulojnë një shumëllojshmëri të gjerë të temave në sfidat e Inxhinierisë së Ndërtimit. Në total ishin 140 punime shkencore të organizuara në 11 seancat prezantimi, postera, dhe gjithashtu një sesion të veçantë aplikimit DMT.

Konferenca u strukturuar në segmente. Ceremonia e hapjes u zhvillua në Tirana International Hotel, ku organizatorët e konferencës dhe anëtarët e qeverisë u drejtuan të pranishmëve me një fjalë përshëndetëse.

 

Konferenca u përshëndet edhe nga Ministri i Mjedisit, Pyjeve dhe Administrimit të Ujërave, Fatmir Mediu, i cili theksoi rolin e shkencës si një faktor të rëndësishëm që ndihmon në krijimin e politikave efikase urbane. Ai shprehu mbështetjen e tij për kërkime, duke e konsideruar atë si një nga pikat thelbësore të një politike të suksesshme të qeverisë për mbrojtjen e mjedisit. Z. Mediu inkurajoi studiuesit dhe akademikët që ishin pjesë e konferencës, për të kryer studimet e tyre në të ardhmen, duke theksuar se këto studime janë një kontribut i rëndësishëm për parandalimin e fatkeqësive natyrore dhe mbrojtjen e mjedisit.

Sesioni i mëngjesit iu kushtua folësve të cilët kanë shpallur përvojën e tyre në sfida të ndryshme inxhinierike ballafaqohet në ditët e sotme. Pjesëtarët kishin mundesi për të zgjedhur nga një numër i seancave paralele teknike pasdite dhe ditën dyt, me tema, duke përfshirë Inxhinierinë Strukturore dhe të Tërmeteve, Inxhinierinë bregdetare dhe limane, Metodat kompjuterike në Ndërtim, Teknologjisë së Ndërtimit dhe Menaxhimit, materialet e ndërtimit, Inxhinieri  Gjeoteknike, Inxhinieri Hidraulike, Inxhinieri Transporti, Ndërtesat historike dhe monumentale, dhe Raste Studimore në Inxhinierinë e Ndërtimit .Secili studim u paraqit në formë prezantimi gojor ose poster. Abstraktet dhe materialet shkencore në detaje janë publikuar në Proceedings; Libri I abstrakteve, dhe version I plotë I studimeve ne CD.

Dita e tretë iu kushtua aktivitetit shoqëror, ku një grup i akademikëve vizituan Vlorën, Apoloninë dhe Durrësin duke pasur mundësinë për të zgjeruar rrjetin e tyre të miqve, shokët dhe kolegëve, si dhe për të shijuar ushqimin dhe natyrën shqiptare.